Brudgummens kläder
Välkommen

Olika bröllopstyper
Kyrklig vigsel
Borgerlig vigsel
Andra ceremonier
Temabröllop
I andra länder

Planering
Hedersuppdrag
Bröllopsgäst
Klädsel
Andra viktiga dagar
Ordlista

Till fest och vigsel

Aktiviteter & Spex
Text & Telegram
Musik

Dop & Namnfest
Om dop i Sv kyrkan
Om Namnfest


Övrigt
Juridik
Fråga Vigselringen
Länkar
Webmaster

 

 

Det är inte bara brudparet som ska ha speciella kläder på ett bröllop, även gästernas klädsel måste ägnas en tanke. Här kan du läsa om de olika klädkoderna, vad de innebär och vad man ska tänka på.
Dessutom svarar vi på alla dina frågor om brudparets klädsel.
 
Snabbguide - Klädkoder:
Kavaj
Mörk kostym
Smoking
Frack/högtidsklädel
Jaquette
Övriga plagg
 
 
Grundkurs i klädkoder

När man bjuder in till en fest är det omtänksamt att ange en klädkod i inbjudan. Eftersom män inte har så stora valmöjligheter är det mannens klädsel som anges, och kvinnan klär sig sedan i något på samma finhetsnivå. Det behöver inte vara någon större skillnad på en smoking- och en frackklänning till exempel, men det är omöjligt för en man att låtsas att hans smoking är en frack...

För de flesta är det självklart att gå finklädd när man blir bjuden på bröllop, och det hör till god ton att följa den klädkod som angivits. Men klädkoden är inte till för att göra det besvärligt för gästerna utan tvärt om för att underlätta. Det är inte roligt att komma fel klädd till en fest, vare sig man är den enda i jeanskjol när resten av gästerna har galaklänning, eller att vara den enda med handskar och tiara när resten är klädda mera ledigt.

För gästernas skull, ange en klädkod. Den talar bara om nivån av finhet på klädseln, sedan står det var och en fritt att välja plagg. Om du som gäst varken vill eller har möjlighet att klä dig efter den klädkod som angetts är det ingen som kommer att avvisa dig från festen ändå, men det är inte speciellt artigt att avvika från klädkoden.

De etablerade klädkoderna i Sverige är:

 • Kavaj (minst formell).
 • Smoking (näst finast). Används sällan i Sverige. Kvällsklädsel.
 • Högtidsdräkt (mest formell). Kan även benämnas som Frack.

På senare år har det tillkommit ytterligare två klädkoder, som idag får anses vedertagna:

 • Jackett. Är en vanlig klädkod i till exempel England, men är fortfarande ganska ovanlig i Sverige. Morgonklädsel.
 • Mörk kostym. På senare år har klädkoden Kavaj (som ursprungligen betytt att gästen förväntades komma i en mörk kostym) delat på sig till två klädkoder. Idag, när inbjudaren avser mörk kostym så skriver man helt enkelt Mörk kostym. Klädkoden Kavaj får därför idag betydelsen av en kostym i valfri färg. Klädnivån Mörk kostym är steget över Kavaj i finhetsgrad, men steget under Smoking.

 

 

Generella regler:

Det finns det några generella regler som man ska komma ihåg när man väljer klädsel till en bröllopsfest.

 • Bröllop bryter sorg. Man kommer därför inte helt klädd i svart. Att ha en del av klädseln i svart är inget fel, bara det svarta inte tar överhanden. Fråga dig själv om din klädsel skulle kunna passa på en begravning. Om inte, så kan du lugnt gå på bröllop i den. Dock ska man komma ihåg att det i många andra länder inte alls anses fel att komma helt klädd i svart.
 • Klä dig inte som bruden! Att komma helt klädd i vitt går inte för sig och naturligtvis kan du inte återanvända din egen brudklänning. Du behöver inte undvika vitt helt, det går bra att ha en färgad kjol och en vit blus och tvärt om. Anledningen är att du inte ska kunna förväxlas med bruden. Idag finns det återigen brudar som gifter sig i andra färger, men oavsett om bruden är klädd i helsvart/prickigt/vad som helst, så är det den vita klänningen som förknippas med brudens färg och därför gäller ändå regeln om att ingen kvinna får vara klädd i helvitt. Har bruden en blå klänning finns det dock ingen regel för att gästerna måste undvika blått.
 • Män tar av sig sina huvudbonader inomhus. Om vigseln är utomhus bör man även då ta av hatten. Kvinnor kan behålla sin hatt på inomhus, om den är en del av deras klädsel. Att som kvinna behålla sin stickade vintermössa på i kyrkan är inte korrekt.
 • Kom inte barbent! Varken för män eller kvinnor är det korrekt att komma barbent, oavsett klädkoden. Det går inte att ta på sig shorts eller gå utan strumpbyxor, ens på sommaren.
 • Man kan inte byta en klädkod mot en annan! Står det Frack är det frack som gäller, då går det inte att komma i smoking. Står det Mörk kostym kan man inte komma i smoking, även om det är en finare klädsel. De lite ovanligare plaggen Frockcoat, Bonjour, Långrock och Nehrurock kan inte användas alls om det angivits någon klädkod. Om det är fri klädsel, står "Festfin" eller "Sommarfin" eller någon annan hemsnickrad klädkod så går det naturligtvis bra att använda dessa plagg.

  För damerna kan man glida lite på gränserna mellan klädkoderna. Generellt gäller att vid Kavaj/Mörk kostym har kvinnan "Mycket tyg upptill och lite nertill" (kort kjol) och vid Frack tvärtom; lite upptill och mycket nertill (urringat och långkjol). Ju finare klädkod destu längre kjol. Men visst går det att komma i en lång kjol även till Kavaj, om den är i enklare material och används med diskretare smycken och topp som passar klädkoden i övrigt..

 

 

Vanliga frågor om klädkoder

Om det inte står någon klädkod alls i inbjudan?
Förr betydde detta att man förväntades komma i det finaste man hade, alltså Frack! Idag betyder dock oftast ett inbjudningskort utan klädkod att man kan komma som man vill, lite "festfin" således. Man får helt enkelt fundera över hur klädseln brukar vara i bekantskapskretsen. Om ni inte brukar ha frackmiddagar är det högst otrolig att värdparet skulle låta bli att skriva Frack på inbjudan, om det var den klädseln de önskade. Det är alltså alltid bäst att ringa och fråga om inbjudan saknar kläkod!


Jag tycker inte att det är så noga med klädsel, kan jag inte bara skriva "festfin" eller något liknande?
Det bästa är att använda sig av de etablerade klädkoder som finns, eller inte skriva något alls. "Festfin" kan ju betyda galaklänning för den ena och jeanskjol för den andre. Även om du som värd inte bryr dig om gästerna kommer i vitt skilda stilar så finns det oftast gäster som skulle känna sig besvärade av att komma i en klädsel som sticker ut. Det är oftast bäst att ange en klädkod och sedan kan den som verkligen vill sticka ut komma i något annat. Ingen ska behöva känna sig som festens julgran om man inte vill ha den uppmärksamheten, och det är det som är meningen med klädkoder!

Villka färger gästerna använder sig av, vilka frisyrer och smycken de använder är inget som värdparet ska lägga sig i. Ibland förekommer att brudpar har ett speciellt tema på sitt bröllop, och önskar därför att gästerna också skulle klä ut sig. Det är då bäst att sätta ut 2 valfria klädkoder, till exempel "Medeltidsklädsel eller Kavaj". På det sättet vet gästerna att det är okej att komma i sedvanlig finklädsel och att de inte är tvugna att komma utklädda.

Vad menas med hellång kjol? Får man inte ha en vanlig långkjol på ett Kavajbröllop?
Det är skillnad på en långkjol och en golvlång kjol. En normal fin långkjol som räcker ner till anklarna kan man självklart ha även till Kavaj, Mörk kostym och Smoking. Den som inte känner sig bekväm med att visa benen ska inte behöva göra det, det är upp till gästen. Men här pratar vi alltså om en vanlig långkjol som går ner till anklarna (så att skorna är fullt synliga) och som inte har en stor vidd (som en balklänning).
Vanligen när etikettreglerna talar om långa kjolar menar de golvlånga kjolar, balklänningar, sådana som ofta dessutom är vida. Sådana prinsesskläningar/balklänningar kan man endast ha vid Frackklädsel.

Får jag ha min folkdräkt?
En folkdräkt är helrätt oavsett om det står Kavaj, Mörk kostym, Jaquette eller Högtidsklädsel/Frack på inbjudan. Den enda gången där det inte passar med en folkdräkt är till en fest där det är smoking som gäller.

Jag har en smoking men i inbjudan står det Frack. Kan jag inte ha den istället?
Nej, står det frack är det frack som gäller. Står det smoking gällers moking. Det är inte extra artigt att klä sig mindre fint än vad som anges, och det är inte heller artigt att klä sig över klädkoden.

 

 
 

Myter om bröllopsklädsel

Det florerar en del myter kring vad man får och inte får ha på sig på ett bröllop. Här kan du nu, en gång för alla, få veta sanningen!

 • Kvinnliga gäster kan inte ha en röd klänning!
  Vissa påstår att en röd klänning på en bröllopsgäst betyder att hon haft ihop det med brudgummen, men detta är bara en myt. troligen kommer denna missuppfattning från någon gammal film, där älskarinnan dyker upp på bröllopet med en röd klänning. Kanske är det scenen från Ashleys födelsedagsfest i slutet av "Borta med vinden", som fått människor att tolka en röd klännig så?? Felaktigt är det i varje fall.
  En röd klänning betyder varken mer eller mindre än en grön.
  Detta är alltså bara en utbredd missuppfattning och inget att ta hänsyn till. Om någon sämre vetande person ändå skulle påpeka detta om din röda klänning är det de som begår etikettsbrottet.
 • Man ska som kvinnlig gäst/tärna inte klä sig så fint, man ska inte konkurrera med bruden! Manliga gäster bör klä sig lite sämre än klädkoden.
  Ursprungligen ska alla på en fest ha samma nivå på klädseln, för trevnadens och samhörighetens skull. Inte ens värdparet/brudparet ska egentligen ha en avvikande klädsel. Men idag då de flesta inte har en frack eller galaklänning i garderoben sätter man vanligen en lägre klädkod, fast brudparet vill utnyttja tillfället att klä sig så fint de kan och fortfarande använda frackklädsel. Även om detta egentligen inte är etikettsmässigt riktigt får man anse det vara i sin ordning att brudparet - och bara brudparet - väljer en avvikande klädsel. Men det finns ingen anledning för övriga gäster att inte följa klädkoden som angivits.

  Står det Mörk kostym så klär man sig efter det och tar inte på sig en ljus kostym för att klä ner sig. Står det Frack så kommer damernas klädsel att -precis som det är meningen- att vara närmare brudens, men det är ingen anledning för dem att inte ta på sig galasmycken, sätta upp håret fantasifullt eller göra sig så fina som möjligt! Brudens privilegium är den vita klänningen och slöjan, inget annat. Har brudparet bjudit in till Frack så är det meningen att gästerna ska klä sig därefter! Det finns ingen anledning att en kvinna som ska gå på ett frackbröllop ska undvika tiara, blommor i håret eller en elegant klänning för att hon inte ska vara för fin. Den brud som inte tål att gästera är klädda enligt klädkoden bör istället välja en längre klädkod, om hon vill vara säker på att få vara ensam om tiara.
 • Man måste som kvinnlig bröllopsgäst ha högklackade skor!
  Fina skor som passar klädseln är ett måste, träskor, gymnastikskor och liknande fungerar inte. Men höjden på klacken har ingen betydelse alls. Däremot bör man egentligen inte ha stövlar, även om de är fina och moderiktiga, eftersom det inte är tillräckligt fint för någon klädkod. Möjligen kan du ha mycket snygga och tunna stövlar, till Kavaj i mindre formella sällskap, men helst inte alls.

 • Den vita brudklänningen symboliserar oskuld!
  Faktum är att den vita bröllopsklänningen började som en modefluga under empiren, så Europas damer var mycket inspirerade av de gamla romarna (och deras vita togas..). Eftersom allmogen gifte sig i svarta klänningar (för att sedan kunna ha dem vid livets alla fester och begravningar) eller möjligtvis i en hembygdsdräkt, så blev den vita brudklännigen ett sätt att visa för alla att din familj hade det så gott ställt att de kunde slösa pengar på en så "oanvändbar" klänning. Det är den vits slöjan, och brudkronan som symboliserar brudens oskuld. Visserligen är vitt oskuldens och renhetens färg, men det är inte därför brudklänningen är vit.
 • Tärnan/marskalken/toastmastern/brudparets föräldrar ska klä sig finare än övriga gäster!
  Enligt svenska traditioner ska alla vara klädda på samma nivå, även brudparet och brudföljet. Brudparets föräldrar, marskalk, tärna och toastmastern ska därför inte ha finare kläder än övriga gäster. Att brudparet ensamma har finare kläder är idag totalt accepterat, speciellt eftersom bröllopsfesten ÄR för dem och brudparet oavsett kläder SKA vara hedersgäster och därför inte stör om de är lite finare. Men att bilda ett helt A-lag och därmed ett B-lag (övriga gäster) genom att sätta finare kläder på hela brudföljet är inte trevligt.

  I de länder där man använder sig av brudöverlämning (brudens far går tillsammans in med bruden i kyrkan, brudgummen väntar framme i kyrkan) får fadern oftast samma kläder som övriga brudföljet (samma som brudgummen, annorlunda än övriga gäster). Även om man följer denna sed på ett svenskt bröllop bör man avhålla sig ifrån att "klä ut" brudens far. Låt honom överlämna bruden, men klä sig på samma sätt som övriga gäster, annars är risken att det blir maskerad av det hela.

 

Utländska klädkoder
Ibland händer det ju att man vill bjuda in gäster från andra länder, eller själv blir bjuden på bröllop/fest utomlands. Det kan då vara bra att veta vad de olika klädkoderna heter på andra språk. Det kan du läsa om här.

 

Kavaj
Kavaj är från början inte en egen klädkod, utan avsåg mörk kostym. Men för att undvika missförstånd skriver man idag Mörk kostym när man menar en mörk kostym, och Kavaj när man menar kostym i valfri färg. Båda klädkoderna betyder alltså att man använder en hel kostym, inte en udda kavaj och "chinos".
Kavajklädsel passar både på dagen och för kvällsbruk.


Mannen:
Detta innebär att mannen förväntas komma i en "hel" kostym, där alltså jackan och byxan hör ihop, färgen är valfri. Just vid klädkoden Kavaj går det alltså att komma även i en mörk kostym, att göra tvärt om (komma i en ljus kostym när klädkoden är Mörk kostym) är däremot inte okej.

Äger du en mörk kostym som du vill använda på en Kavaj-tillställning kan du gärna kombinera den med en färgad skjorta för att sänka finhetsgraden. Det går även bra till en färgad kostym, men det mest korrekta är en vit skjorta.
En skjorta med påtagligt mönster, som en så kallad "Hawaii-skjorta" kan aldrig anses vara tillräckligt fint för någon av dessa klädkoder.

Till kavajklädseln hör även en slips eller fluga som matchar klädseln i övrigt. En väst, mönstrad eller enfärgad går också bra, men maggördel hör inte till kavaj/kostym-klädeln.

På fötterna har man svarta strumpor och snygga svarta skor. Bruna skor går bra om bjudningen är på dagtid, men är ingen etikettregel som måste följas slaviskt eller som spelar någon större roll vid denna klädkod. Strumporna ska på inga villkor matchas med slips/näsduk och helst ska de aldrig synas. Strumporna väljs därför i samma färg som skorna för att synas så lite som möjligt, se till att de är tillräckligt långa så att benet inte syns när du sitter ner.

Damen:
En något finare vardagsklädsel, i kjol eller byxor. Man ska undvika bara armar, djupa urringningar, stora smycken, blanka och glittriga material. Jeans/jeanskjol är inte rätt till någon klädkod.

Eftersom kavaj beskriver mannens klädsel finns det inget krav på att kvinnan ska ha kavaj, även om det naturligtvis går bra om man till exempel har en snygg dräkt.

Till en bjudning på dagtid går det utmärkt att använda en hatt som hör ihop med klädseln i övrigt. Den tar man då inte av sig alls. Handskar kan man också ha, den sorten som slutar vid handleden. Längre handskar hör till frackklädseln. Man tar alltid av sig handskarna medan man äter, men behåller dem på i övrigt.

 

 
 
Mörk kostym

Mörk kostym är lite finare än Kavaj, men mindre formell än Smoking och Frack. Klädkoden Mörk kostym passar både för dag och kvällsbruk.

Mannen:
En mörk kostym innebär att kavajen och byxan ska vara i samma material och färg. Med mörk menas mörkblå, mörkt grå och svart. En mörkt grön/brun/röd kostym är inte helt korrekt och passar bättre på kavajnivå.

Till kostymen går det bra att använda en väst om man vill, antingen i samma modell och färg som kostymen, eller en finare mönstrad. Maggördel kan inte användas till kostym.
Till kostymen använder man en vit skjorta. På fötterna har man svarta finskor och svarta strumpor.

 

Damen:
Eftersom Mörk kostym är en relativt nyskapad klädkod som tillkommit mera för att underlätta språkbruket, så är det svårt att sätta en självklar gräns mellan kvinnans klädsel vid Mörk kostym, Kavaj och Smoking. Det beror mycket på vad för slags fest det är, vilken tid och hur formella man är i den aktuella bekantskapskretsen. Är bjudningen på dagtid kan damen sätta på sig ungerfär detsamma som om klädkoden varit Kavaj. Är det en flott bjudning på kvällstid, kanske även med dans, så kan damens klädsen vara närmare Smokingklädseln.

Mörk kostym kan påbjudas både på dagen och på kvällen.
Man undviker djupa urringningar, bara axlar, glitter och paljetter, stora smycken, men kläderna ska vara i ett fint material.

 

 
 
Smoking
Smoking är den näst finaste klädseln. Den är uteslutande för kvällsbruk och bör inte användas innan klockan 18:00. Om det gäller ett bröllop med efterföljande fest hela natten kan man komma undan med att sitta i kyrkan i smoking även kl. 16-17. Smokingen var från början en enklare kavaj man satte på sig när man gick ut för att röka under festen, för att inte fracken skulle börja lukta. Smokingen ansågs länge som opassande på kyrkbröllop, men idag är det väldigt få som skulle reagera på det.

Mannen:
Smokingjackan liknar kavajen till formen. Till en korrekt smokingklädsel är smokingjackan svart eller mörkt blå. En vit smokingjacka används endast då det är påbjudet av vädret, på kryssningar eller i tropisk värme. I Sverige kan du komma undan med en vit smokingjacka under högsommaren, men även då fungerar en svart jacka bäst. Det har alltså ingen att göra med tid på dygnet eller några speciella datum på året, som vinterdäck. Det förekommer även andra färger på smokingjackorna men de kan inte anses vara lika formella och bör undvikas. Krage och slag på kavajen är av siden och kan ha lite olika utseende, men båda är korrekta.

Byxorna till smokingen är alltid svarta med sidenrevärer på benens yttersidor, likadana byxor som till fracken.
Slag (ett uppsytt veck, cirka 2 cm brett, längst ner på varje byxben) förekommer inte på frackbyxor/smokingbyxor.

Skjortan till en smoking är alltid vit! Ska man vara riktigt noga använder man en frackskjorta till en smokingjacka med spetsiga krage, och till en smokingjacka med mjuk krage hör ihop med en skjorta med mjuk krage och veckat bröst. Men dessa regler är inte nödvändiga att följa.

Flugan till en smoking är alltid svart, oavsett färgen på jackan/maggördel/fruns klänning. Väst kan man använda om man vill och då en svart, tillsammans med jackan med spetsiga slag. Till jackan med mjuka slag använder man hellre en maggördel i svart. Färgade flugor och maggördlar använder bara artister, och inte välklädda gäster. Observera att det är antingen väst eller maggördel som gäller, men kan definitivt inte använda båda samtidigt.

Skor och strumpor är svarta och tunna. I jackans bröstficka sätter man en vit näsduk (ingen färg här heller). Det finns många olika sätt att vika näsdukar och här finns inga regler.

Som ytterplagg tar man en vanlig mörk överrock, slängkappa är till för fracken. Hög hatt och handskar använder
man inte till smoking.

 

Damen:
En kvinna kan ha både kjol eller byxor i fint material och överdel, eller klänning till Smoking. Ju längre kjolen är destu finare anses den vara och det måste vara en klar skillnad mellan smokingklädseln och frackklädseln.

Är klänninngen hellång kan man uppväga detta med långa armar, mindre urringning och diskretare smycken. Är klänningen kort kan den vara glittrigare, mer urringad och barärmad.

Skor, väska och frisyr följer samma regler som för frackklädseln.
När det gäller smycken bör man avstå från de största sakerna, och all form av tiaror och diadem. Övriga smycken anpassar man efter hur klänningen ser ut, enligt ovan. Det är inte nödvändigt med några smycken alls, om man föredrar att vara utan.

Handskar och hatt lämnar man hemma när klädkoden är Smoking (eftersom smoking är en kvällsklädsel och hatt och korta handskar endast används dagtid). Ytterplagg följer samma regler som för frackklädsel. Djup urringning bör skylas av en jacka eller sjal i kyrkan.

 

 
Frack/ Högtidsdräkt

Frack är ett kvällsplagg och ska inte användas dagtid. Den anses som den absolut finaste klädkoden. På inbjudningskortet står det antingen Frack eller Högtidsklädsel/Högtidsdräkt.

Mannen:
Som man kan du välja mellan
a. Folkdräkt. Den bärs då i sin helhet med alla tillhörande plagg och delar.
b. Militär Högtidsuniform. En vanlig militär uniform är inte samma sak.
c. Frack.

Frackens rock är kort framtill och med en tvådelad, längre baksida (brukar jämföras med en pingvin). Den korrekta fracken är svart, även om den kan förekomma i andra färger. Ibland sitter det ett litet band mellan knapparna på rockens framsida, men det är bara till för att rocken ska kunna fraktas enkelt och ska absolut tas bort innan man använder den, fracken bärs uppknäppt!

Byxorna är svarta, med pressveck, sidenrevärer på benens yttersidor och hålls upp med hängseln. Slag (ett uppsytt veck, cirka 2 cm brett, längst ner på varje byxben) förekommer inte på frackbyxor.

Under rocken bär man en vit väst, som ska vara jämnlång med rockens framkant. Svart väst används endast vid mycket högtidliga begravningar, på herrmiddagar och av hovmästare. Maggördel, oavsett färg tillhör inte alls frackklädsel, inte heller mönstrad väst och liknande.

Skjortan är vit, med ett platt, stärkt bröst. Kråsskjorta är fel, liksom att använda den skjorta med veckat bröst som hör till smokingen. Manchetterna ska sticka fram ungefär en centimeter. Till skjortan behövs manchettknappar och frackknappar som ska sitta som vanliga skjortknappar. De plastknappar som skjortan säljs med är till för provning och inte för att användas.

Flugan ska vara vit, svart fluga används endast av serveringspersonal. Att matcha flugan med sin dams klänning passar bäst för tävlingsdansare. Kragsnibbarna viks bakom flugan.

Till fracken hör svarta strumpor, svarta lackskor och en vit näsduk i bröstfickan. Efter tyckte och behov kan man utöka frackklädseln med en svart hög hatt (tas av inomhus), vita handskar (bärs till dansen, men inte vid matbordet) samt en slängkappa och vit halsduk istället för vanlig ytterrock. Det räknas inte som något etikettsbrott att anlända utan ytterrock/slängkappa så länge vädret tillåter, och det går bra att använda vanliga ytterkläder.

Damen:
Damen kan på motsvarande sätt välja mellan
a. Folkdräkt.
b. Militär Högtidsuniform.
c. Galaklänning.

Med galaklänning menas en golvlång klänning, ofta med en ganska vid kjol i ett fint material. Längden på ärmarna, typ av halsringning och liknande är valfritt. Frack är en kvällsklädsel och då är det helt korrekt med en urringad klänning, men om man innan festen ska på vigsel i kyrkan bör man komplettera en sådan klänning med en liten jacka eller sjal.

Till frackklänningen är det fritt fram att plocka fram sina lyxigaste smycken, långa handskar och kanske till och med en tiara. Enklare smycken i t.ex. plast och med läderrem är för enkla till denna klädsel. En tvådelad frackklänning går utmärkt och det finns inget krav på att håret ska vara uppsatt, det bär man som man trivs bäst med.

Till denna högsta formen av klädkod duger det generellt inte med byxor, då måste det vara extremt fint material, men det är svårt att få till fracknivå med byxor. Att som kvinna klä sig i en korrekt frack får nog inte heller en önskvärd effekt och är inte ett godkänt alternativ.

Hatt bärs endast på dagen och går inte att kombinera med frackklänning. Handskar, som ska vara långa eller halvlånga, tas av under tiden man äter. Handskar som slutar vid handleden är till för dagsbruk och passar inte till frackklänning.

Till en frackklänning har man fina, tunnare skor i lämplig färg. Höjden på klacken spelar ingen roll.
Klädseln kan kompletteras med en liten handväska (storlek som ett mindre kuvert) som man lägger i knät eller hänger på stolen under middagen, och en fin sjal eller jacka som ytterplagg.
 

 

Jackett/ Jaquett 

Jacketten är mycket ovanlig i Sverige, men är den klassiska bröllopsklädseln i till exempel England (tänk på filmen "Fyra bröllop och en begravning"). Jackett är till för dagsbruk, helst förmiddag. Även om det förekommer är det mycket ovanligt, och etikettsmässigt fel at använda den till kvällsbruk, generellt efter klockan 18:00, i alla fall i Sverige.

 

Mannen:
Jacketten är grå eller svart och påminner om fracken. Skillnaden är att skärningen är mycket mjukare, både framtill och bak. Baksidan är delad, som fracken, men inte alls lika spetsigt.

Jackettens byxor är randiga i grått och svart. Till klädseln hör också en grå sidenväst, ofta dubbelknäppt.

Skjortan är vit, men utseendet skiftar. Den kan ha krås eller en stärkt uppåtstående krage som frackskjortan. Till detta har man antingen en grå sidenslips eller en mjukt knuten sidenhalsduk med en nål i.

Skor, dock ej i lack, och strumpor är svarta. Den mycket formelle jackettbäraren kompletterar sin utstyrsel med grå handskar och en hög hatt.

 

Damen:
Kvinnans klädsel till Jackett är jämförbar med det hon skulle ha satt på sig till ett bröllop på dagtid om klädkoden varit Mörk kostym. Allt för urringat och barärmat ska undvikas.
Eftersom jacketten är ett förmiddagsplagg passar det med hatt och handleds-korta handskar.
 

 

Övriga plagg (ej lämpliga som klädkod)

Frockcoat är en blandning mellan fracken och kavajen och används framför allt i England. När den förekommer i Sverige kallas den ofta för

långrock, därför att den är en bra bit längre än en vanlig kavaj. Vissa modeller är raka som en vanlig kavaj, andra är något smalare och påminner om frackens dubbelknäppning.

Frockcoaten kan vara enfärgad, men i andra länder är den ofta mönstervävd och bärs ihop med matchande väst och plastrong (halsduk). Bär man den enfärgade jackan matchas ändå väst och plastrong. Byxorna till frockcoat/långrocken är alltid svarta.

 

Nehrurock är en mönstrad frockcoat (långrock) men med "kineskrage" istället för den vanliga kavajkragen. Den bärs på samma sätt.

Inget av dessa plagg kan anges som klädkod och kan inte bäras till någon tillställning där en klädkod är angiven.
Om det är fri klädsel kan de få komma ur garderoben, men dessa kläder får oftast finna sig i att bäras en gång i livet. Om brudgummen tänkt sig att bära en avvikande klädsel i förhållande till sina gäster kan han naturligtvis använda dessa plagg lika gärna som en frack, jackett eller smoking. Det finns ingen självklar motsvarighet för brudens klädsel i ett sådant fall och hon kan därför välja fritt.